• Održano drugo predavanje „Srpska zavetna misao“

  Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u  Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji nastavljena je 26. februara.Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića, a završava se tribinom „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, 28. juna 2022. godine. Drugo predavanje je održao je prf. dr […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Održano drugo predavanje „Srpska zavetna misao“

  Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u  Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji nastavljena je 26. februara.Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića, a završava se tribinom „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, 28. juna 2022. godine.

  Drugo predavanje je održao je prf. dr Borislav Grozdić , pukovnik u penziji, nekadašnji profesor Vojne etike na Vojnoj akademiji, koji se u svom izlaganju posebno osvrnuo na suštinu i značaj Кosovskog zaveta ne samo kao temelja identiteta srpskog naroda nego i duhovnog uporišta srpskog vojnog etosa.

  Nakon predavnja, predstavljena i najnovija knjiga profesora Grozdića „Nemanjići i pravoslavno predanje o ratu i ratovanju“, u izdanju Patrijaršijskog Upravnog Odbora Srpske Pravoslavne Crkve. Кnjiga je izašla iz štampe krajem 2019. Godine, imala je nekoliko medijskih promocija početkom 2020, a zbog epidemiološke situacije, ovo je bilo praktično prvo njeno predstavljanje pred publikom. 

  O knjizi je, pored autora, govorio i doc. dr Aleksandar Stojanović predavač na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. On je naglasio izuzetan značaj ovog naučnog rada za sagledavanje etike rata i ratovanja srednjovekovne Srbije.

  Ovom predavanju je osim građana prisustvovao I iguman manastira Velika Remeta, jerej Predrag Dokića, vojni sveštenik u 204. vazduhoplovnoj brigadi, potpukovnik dr Srđan Starčević i kadeti Vojne akademije

  Naredno predavanje održaće 26. marta redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Milo Lompara. U aprilu će gostovati Branislav Matić, književnik, urednik časopisa „Nacionalna revija Srbija“, a u maju dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija