BIRODI: Kritika vlasti češća u štampanim medijima

Mediji su se tokom predizborne kampanje podelili na one koji izveštavaju gotovo isključivo pozitivno o kandidatima vlasti a negativno o predstavnicima opozicije, i obrnuto, dok su evrointegracije kao tema učesnika predizborne kampanje do sada „bile na nivou statističke greške“, rečeno je danas na predstavljanju monitoringa o izveštavanju u predizbornoj kampanji Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
BIRODI: Kritika vlasti češća u štampanim medijima

Mediji su se tokom predizborne kampanje podelili na one koji izveštavaju gotovo isključivo pozitivno o kandidatima vlasti a negativno o predstavnicima opozicije, i obrnuto, dok su evrointegracije kao tema učesnika predizborne kampanje do sada „bile na nivou statističke greške“, rečeno je danas na predstavljanju monitoringa o izveštavanju u predizbornoj kampanji Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), prenosi Danas.

Monitoring je u periodu od 15. februara do 14. marta obuhvatio centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom frekvencijom i televizije N1, kao i šest dnevnih novina.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da, kada su u pitanju štampani mediji, listovi koji su u državnom vlasništvu – „Politika“ i „Večernje novosti“ u najvećem procentu izveštavaju pozitivno o predstavnicima vlasti a negativno o opoziciji.

Gavrilović je naveo da je „izuzetno pozitivno“ o predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću u 93 odsto tekstova pisala „Politika“, u 91 odsto „Večernje novosti“ i u 85 odsto „Informer“, dok je o predsedničkom kandidatu Zdravku Ponošu list „Nova“ posvetio 61 odsto pozitivnih tekstova.

Dodao je i da je sličan odnos štampanih medija kada su u pitanju izborne liste vlasti „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ i opozicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, dok su „izborne liste manjina u isto vreme bile malo ili nimalo zastupljenje“.

Gavrilović je kazao da je na rezultate istraživanja izveštavanja televizija o izbornim listama i predsedničkim kandidatima, i ocenu da uglavnom pozitivno izveštavaju o kandidatima za izbore, uticalo emitovanje obaveznog predizbornog materijala stranaka od 30 sekundi u izbornim blokovima, tokom kojih učesnici na izborima govore pozitivno o sebi, za šta je naveo da predstavlja „prikriveno reklamiranje“ koje „obesmišljava izborne kampanje“.

Sociolog Radule Perović je ocenio i da su „republički izbori poklopili beogradske izbore“.

Govoreći o predstavljanju opozicionog predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša, Perović je rekao da je o njemu „na televiziji Pink emitovano 7,2 odsto priloga pozitivno, na B92 je bilo emitovano 26 odsto pozitivnih priloga, dok je na televiziji N1 69,4 priloga o njemu bilo pozitivno“.

Istraživač Dražen Pavlica je rekao da je primetna „senka rata u Ukrajini“ nad izbornom kampanjom, zbog čega je „nacionalni interes“ kao tema bio zastupljen u 14,7 odsto vremena u izbornoj kampanji, sa deset odsto zastupljena je bila tema ekonomije, dok je iznad pet odsto bila zastupljena tema infrastrukture i komunalnih problema.

– Zanemarujuć je procenat tema o evrointegracijama, na nivou statističke greške – rekao je Pavlica, navodeći da je ta tema bila zastupljena u predizbornim obraćanjima „ispod jedan odsto“.

Dodao je da je „kritika Vlade i vlasti prisutnija u štampanim medijima nego na televizijama“.

Od štampanih medija posmatrani su listovi Blic, Danas, Večernje Novosti, Nova, Politika i Informer.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije IZBORI 2022.

Đilas: Sastajem se sa Vučićem sutra

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas saopštio je da je dobio poziv iz kabineta Aleksandra Vučića i da će se sastanak održati u predsedništvu Srbije u ponedeljak u 16 časova. Đilas je naveo da će tema razgovora će biti rešavanje političke krize u Beogradu i dodao da predstavnici njegove koalicije u GIK-u nastavljaju borbu […]

RIK saopštio preliminarne rezultate

Republička izborna komisija saopštila je večeras preliminarne rezultate izbora održanih u nedelju 3. aprila, za Predsednika Srbije i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da je „iza nas uspešno sproveden izborni dan“ i istakao da je od 6.268.496 birača upisanih u izborni spisak, izašlo njih 3.675.064. Preliminarni rezultati izbora […]

Da li su SNS i Vučić najveći gubitnici izbora?

Vladajuća stranka i njen lider najveći su gubitnici jučerašnjih izbora na svim nivoima, objavio je profesor pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić na svojoj fejsbuk stranici. On je detaljno analizirao do sada dostupne rezultate izbora za Predsednika Srbije, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije i izborima za Skupštinu grada Beograda u objavi koju vam prenosimo […]

Protest ispred RIK za “odbranu glasova”

“Ekološki ustanak” i “Skupština slobodne Srbije” najavili su protest zbog moguće izborne krađe“. Oni su pozvali građane Srbije da se večeras u 19.30 okupe ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu. – Vreme je da branimo svoje glasove. Zato svi ispred RIK-a – poručio je Ekološki ustanak u objavi na fejsbuku. Ove organizacije od predsednika […]

Kokanović: U Gornjim Nedeljicama pobedili Vučić i SNS

Predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović izjavio je danas da su na svim biračkim mestima u 15 sela koja se nalaze u neposrednoj blizini gde je planirano otvaranje rudnika Rio Tinta, Aleksandar Vučić i lista Srpske napredne stranke (SNS) odneli ubedljivu pobedu, prenosi Beta. Kokanović je kazao agenciji Beta da su meštani masovno […]