• Opštinska izborna komisija: Ne znamo tačan broj glasača u Inđiji

   Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689, ovo telo navelo je da je broj  utvrdjen na osnovu rešenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je 19. marta zaključilo jedinstveni birački spisak. Na referendum iz januara 2022. godine u Opštini Inđija pravo glasa imalo je 40.537 glasača, dok […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opštinska izborna komisija: Ne znamo tačan broj glasača u Inđiji

   Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689, ovo telo navelo je da je broj  utvrdjen na osnovu rešenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je 19. marta zaključilo jedinstveni birački spisak.

  Na referendum iz januara 2022. godine u Opštini Inđija pravo glasa imalo je 40.537 glasača, dok broj birača za predstojeće izbore nije poznat.

  Uvidom u deo Jedinstvenog biračkog spiska za opštinu Inđija, inđinčani su mogli tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku Jedinstvenog biračkog spiska uz prikaz važeće lične karte u zgradi Opštine Inđija. Ove izmene bile su moguće do 13. marta 2022. Godine.

  Mi još uvek nemamo tačan broj birača sa pravom glasa u Inđiji, birački spisak jeste utvrđen i listići su pušteni u štampu, ali obzirom da postoji mogućnost izmene biračkog spiska 72 sata pred izbore, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, mi ne možemo znati konačan broj glasača do tad – kazao je za IN Medija Branislav Mazinjanin zamenik predsednika Izborne komisije opštine Inđija.

   Republička izborna komisija je saopštila da su doneli je odluku da za izbore za predsednika Srbije 3. aprila 2022. godine bude odštampan identičan broj glasačkih listića kao što je i broj birača, dok je zamenik predsednika Izborne komisje opštine Inđija kazao da se zbog mogućnosti promena u biračkom spisku štampa 0,3% više listića upravo zbog mogućnosti izmene biračkog spiska 72 sata pred same izbore.

  U rokovniku se ostavlja rok od 31. marta do 3. aprila u 11 sati da se podnesu zahtevi za birače koji nisu u mogućnsti da glasaju na biračkom mestu, odnosno da obaveste birački odbor preko lokalne izborne komisije. Izborna tišina traje od 31. marta u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila.

  Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. aprila do osam sati, dok bi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta trebalo doneti zbirni izveštaj o rezultatima glasanja.

  U roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba doneti rešenje o dodeli mandata kandidatima za narodne poslanike sa izborne liste po njihovom redosledu na izbornoj listi.

  Pozivi za glasanje biračima trebalo bi da se dostave najkasnije do 28. marta, do kada bi izborni materijal trebalo da se dostavi biračkim odborima u inostranstvu. Izborni materijal se dostavlja lokalnim izbornim komisijama najkasnije 29. marta, odnosno biračkim odborima najkasnije 1. aprila u 24 sata.

  Rezultate glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala RIK trebalo bi uraditi do 4. aprila u osam sati, a donošenje zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja treba učiniti 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja. Uverenje o izboru za predsednika Republike dostavlja se u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultaima izbora.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lokalna SNS vlast opet napada novinare IN Medija

  Lokalna vlast reagujući na tekst našeg portala u kom se navodi da se od 11. marta niko nije obratio Sistemu 48, uputila je saopštenje u kom optužuje IN Medija da je „primer manipulacije […]