• Zašto inđinčani odlaze na hrvatsko primorje da rade?

    Letnja sezona za radnike u ugostiteljstvu na primorju počinje za dve nedelje. Primorska mesta vape za konobarima, kuvarima, roštiljdžijama i građevinarima. Najveću potrebu za radnicima ima Hrvatska. Toj zemlji, prema zvaničnoj statistici, za ovogodišnju sezonu nedostaje oko 35 hiljada radnika. Inđinčani se sve češće odlučuju na sezonski rad u Hrvatskoj. Nenad Šnajder za IN Medija […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zašto inđinčani odlaze na hrvatsko primorje da rade?

    Letnja sezona za radnike u ugostiteljstvu na primorju počinje za dve nedelje. Primorska mesta vape za konobarima, kuvarima, roštiljdžijama i građevinarima. Najveću potrebu za radnicima ima Hrvatska. Toj zemlji, prema zvaničnoj statistici, za ovogodišnju sezonu nedostaje oko 35 hiljada radnika. Inđinčani se sve češće odlučuju na sezonski rad u Hrvatskoj.

    Nenad Šnajder za IN Medija kaže da je devet sezona radio u istom restoranu u Rovinju, ali se u ovoj sezoni opredelio za drugog poslodavca, takođe u Rovinju.

    Radio sam kao šef kuhinje u Rovinju, svake godine kod istog čoveka, od maja do kraja avgusta, za platu od 2.000 evra mesečno, bez slobodnog dana, za radno vreme od 8 sati van špica sezone, a u špicu sezone radilo se i po 12 sati. Obezbeđeni su smeštaj i hrana. Smeštaj mi je bio iznad restorana, sa pogledom na more, na nekih 50 metara od plaže. Boravišna taksa, radna dozvola, prijavljen na ceo iznos zarade i zdravstveno osiguranje, sve. – kaže Šnajder.

    Nenad kaže da se ove godine odlučio na promenu poslodavca jer su „počele da mu smetaju sitnice o kojima ne bi pričao javno“.

    Nije do visine plate, uslova rada ili isplate, u pitanju su sitnice koje su me nervirale pa sam odlučio da promenim poslodavca. Malo se i kajem, jer ovaj, sada već bivši poslodavac, računa na mene. – objašnjava on.

    Šnajder kaže da mu posao ili dužina radnog vremena ne smetaju. Provodi vreme na moru, radi, dobro zaradi i odmara u slobodno vreme. Za poslodavca kaže da je „izuzetno korektan“. U restoranu u kom je radio bilo je uposleno 26 ljudi iz Srbije i samo jedna žena iz Hrvatske.

    Nikada nismo imali bilo koju neprijatnost. Šta više, moj poslodavac je Albanac koji posluje dugo u Hrvatskoj i upošljava 98% ljudi iz Srbije. Čudan spoj, reklo bi se, ali je idealno. – naglašava Šnajder.

    Plate sezonskih ugostiteljskih radnika u Hrvatskoj su od 800 do više od 2.000 evra, u zavisnosti u kom delu primorja rade i koji je posao u pitanju.

    Mirnija mesta, manja plata

    Elena Aleksić odabrala je mesto Baška na ostrvu Krk i tamo radi kod istog poslodavca već četiri sezone. Ove godine odlazi u prvoj polovini maja i ostaje do kraja septembra. Kaže da je njena plata u kiosku brze hrane oko 1.200 evra, uz obezbeđeni smeštaj i hranu. Celu platu donese kući, jer od bakšiša može da živi.

    Moja plata prve godine kod tog poslodavca je bila 800 evra, uz hranu i smeštaj. Bila sam prezadovoljna. Pošla sam na tu „ekskurziju“ sa prijateljicama, ali njima se nije dopalo i vratile su se. Ostala sam tu i još tri sezone i plata je rasla svaki put. Kući sam donosila cele plate, od bakšiša sam lepo živela, plovila brodom, obilazla Krk, kupovala suvenire. – priseća se Elena.

    Ona kaže da je Baška mala, da van sezone nema više od 800 stanovnika, ali da se u sezoni u Bašku „sjuri njih milion“.

    Uglavnom su stranci, koji vole da troše i da počaste. – smeje se Elena.

    Fotografija: Elena Aleksić / privatna arhiva

    Posao je našla preko oglasa, priseća se ona. Kada je prvi put otišla, nije poznavala ni mesto, ni posao ni navike meštana, ali se veoma brzo uklopila.

    Istog momenta sam dobila radnu i boravišnu dozvolu, zdravstveno osiguranje i prijavljena sam na ceo iznos plate. Kod svog poslodavca smo od prvog dana imali svu moguću zaštitu i pomoć – kaže Aleksić.

    Kaže da joj je radno vreme 8 sati, ali da je teže od sredine juna do sredine avgusta, jer je to špic sezone i velike su gužve.

    Nakon sezone i nakon što nam isplati i poslednji cent, naš poslodavac radnicima omogući da provedu desetak dana kao turisti, smeštaj im je i dalje plaćen, kao i hrana. Plate nema, ali ste na besplatnom odmoru. Jako lep gest i prija.-objašnjava Elena zbog čega ona ove sezone nije promenila poslodavca.

    Privremeno zdravstveno osiguranje/ privatna arhiva

    U našoj firmi je odnos snaga pola-pola, polovina su ljudi iz Srbije, a druga polovina su Hrvati. Ali nikada nije bilo problema. Njima je važno da sezonu dočekaju spremno, da se posao završi i naravno, kad ste tamo, vi taj zarađeni novac ostavljate njima. To je jedino važno i to se jedino računa. Prvo sam se ustezala da progovorim, ali sam onda shvatila da nema potrebe da pričam kao oni, jer ću izgledati smešno. I bila sam u pravu – priseća se Aleksić.

    Siguran posao i u Inđiji

    Elenu kao i Nenada čeka siguran posao i kada se nakon sezone vrate u Inđiju. Njihovi poslodavci u Inđiji prihvatili su da letnju sezonu ne mogu računati na njih, ali se zato se na jesen vraćaju na svoj posao.

    – Moj odnos sa poslodavcem u Hrvatskoj je jednak odnosu koji imam sa dugogodišnjim poslodavcem iz Inđije, Predragom Obrićem, poznatijem kao Dragan, vlasnikom kafića „Taverna“. – ističe Elena.

    Boravišna dozvola / privatna arhiva

    I Nenad Šnajder po povratku u Inđiju ima zagarantovan posao, ali kako kaže, na sezonski odlazak se odlučuje jer u Inđiji ima 3 puta manju platu za isti obim posla.

    U Inđiji sam imao i svoju firmu, poslastičarnicu. Zatvorio sam je, jer ovde od toga ne može da se živi. Isplativije je raditi u inostranstvu, nego u svojoj državi voditi svoj posao. – kazao je on.

    Elena kaže da je osnovni razlog znog kog odlazi iz Inđije – zagađen vazduh koji joj smeta.

    Sve ostalo i ovde se može stvoriti, ali čist vazduh je meni presudan. – tvrdi Aleksić.

    Ima posla, nema ko da radi

    Nedostatak radne snage sve je veći problem iz godine u godinu, a naročito eskalira dolaskom turističke sezone. Ove godine u Hrvatskoj će, procenjuje se, u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 hiljada radnika.

    – U ovom trenutku naći radnike u ugostiteljstvu i građevini je stvarno zeznuta stvar. Kad smo mi otvarali „UGP Kafe“, dvadesetak dana nam se nije javio doslovno nitko. Ni-tko! Jedva smo našli konobara i to nije po struci i još ga treba educirati. Naravno da je onda jedno od rješenja uvoz radne snage – rekao je Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika za Slobodnu Dalmaciju.

    Hrvatskoj nedostaje radne snage, te radnici iz drugih zemalja lako dolaze do posla, dok hrvatski radnici odlaze u zemlje Evropske Unije, opravdavajući to malom p latom kod kuće.

    Naslovna fotografija: Rovinj Hrvatska/ Pixabay
    Verica Marinčić (IN Medija)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Inđija