• Kao da je bilo nekad i kao da je bilo tu

  Pre 26 godina na današnji dan preminuo je rok muzičar Milan Mladenović, član legendarne grupe EKV. Vest o preranoj smrti muzičara i antiratnog aktiviviste odjeknula je prostorima cele bivše Jugoslavije te su milioni poštovalaca njegove muzike žalili za legendarnim muzičarem. Milan Mladenović rođen je u Zagrebu 21. septembra 1958, sa šest godina seli se u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pre 26 godina na današnji dan preminuo je rok muzičar Milan Mladenović, član legendarne grupe EKV. Vest o preranoj smrti muzičara i antiratnog aktiviviste odjeknula je prostorima cele bivše Jugoslavije te su milioni poštovalaca njegove muzike žalili za legendarnim muzičarem.

  Milan Mladenović rođen je u Zagrebu 21. septembra 1958, sa šest godina seli se u Sarajevo da bi posle nekoliko godina svoje konačno odredište 1970 godine pronašao u Beogradu, „dečak iz vode“ tada ima 12 godina.

  Razlog brojnih promena mesta boravka i života po najvećim gradovima bivše zemlje leži u činjenici da je Milan dete vojnog lica.
  Krajem sedamdesetih godina osniva grupu „Limunovo drvo“ iz koje ubrzo proističe „Šarlo akrobata“ koju osniva sa Dušanom Kojićem i Ivanom Vidovićem.

  U kratkom trajanju „Šarlo akrobate“ nastaju i danas legendarne pesme „Niko kao ja“, „Ona se budi“, „Samo ponekad“ koje imaju u osnovi punk koji kasnije ostaje kao muzička podloga „Discipline kičme“ i „Katarina II“ , grupe koje su nastale raspadom „Šarlo akrobate“.

  Kompilacija „Paket aranžman“ „Šarla akrobate“ tada je bila vesnik onoga što se nazivalo novi talas koji je publici davao mogućnost da kroz muziku i tekst nađe izlaz iz standardnog malograđanskog i uskog gledanja na svet.
  Iako dobri prijatelji Milan Mladenović i Dušan Kojić Koja kao razlog za raspad grupe naveli su česte nesuglasice te je svako nastavio uspešno svoju karijeru u odvojenim, sada već kultnim grupama.

  Milanu Mladenoviću, posle razilaska sa „Akrobatom“ prikjučuju Dragomir Mihailović, klavijaturistkinja Margita Stefanović – Magi i basista Bojan Pačar.

  1984. godine „Katarina II“ izbacuje album na kome se nalaze pesme „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“. U to vreme jedan od članova i osnivača „Katarine II“ Dragan Mihajlović Gagi odlazi u zatvor gde po povratku uskraćuje pravo grupi na naziv i bend menja ime u „Ekatarina Velika“ i u tom trenutku grupi se priključuje Ivan Fece Firči.
  Godine 1985. izlazi istoimeni album „Ekatarina Velika“ koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Album iz 1986., „S vetrom uz lice“, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene gde ostaju sve do 1994. godine.


  Početkom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, 1992. godine, sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam Milan Mladenović formira projekat „Rimtutituki„, čija je muzička aktivnost bazirana na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl „Slušaj ‘vamo“ promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam septembra 1993. godine sviraju antiratne koncerte u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije „Ko to tamo pjeva“.


  U vreme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Neki su tada pozivali i na hapšenje Mladenovića dok je on u svojoj ideji da se odupre ludilu koje je tada zavladalo na prostorima zemlje u kojoj je živeo i radio, iz protesta, kada je trebalo da gostuju sa Rimtutitukijem u Banjaluci otkazao je nastup zato što je ekplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

  U leto 1994. godine Milan Mladenović putuje u Brazil, gde sa Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih muzičara snima album „Angel’s Breath“.

  Iste godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Milan Mladenović je umro 5. novembra 1994. u Beogradu u 36 godini života i sa 35 kilograma.
  Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

  Aprila prošle godine prijatelji Milana Mladenovića osnovali su Zadužbinu Milana Mladenovića.

  Na zvaničnoj web stranici kaže se da je:
  – Zadužbina nevladina organizacija osnovana sa ciljem da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodeljujući regionalnu nagradu koja nosi njegovo ime. Zadužbina osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović.
  Ova organizacija je obavestila poštovaoce dela Milana Mladenovića da će 5. novembra u svojoj produkciji, a u režiji Đorđa Marjanovića, širom regiona biti prikazan dokumentarni film „Praia Do Ventu Eternu“.

  Film je urađen od privatnih VHS snimaka nastalih tokom boravka Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube u Brazilu. Sliku prate odlomci iz Milanovog dnevnika koji je tada vodio, a posebno dirljivi ton ovoj filmskoj priči daje naracija Svetozara Cvetkovića. – stoji u saopštenju Zadužbine Milana Mladenovića.

  Kako je Milan Mladenović imao, a ima i dalje, poštovaoce širom regiona, a njegovo stvaralaštvo predstavlja temelj savremene kulturne i umetničke scene, u četvrtak, 5. novembra, dokumentarni film „Praia Do Ventu Eternu“ biće prikazan u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ali i online.

  Izvor – Zadužbina Milana Mladenovića

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Muzika