• Pobedniku prvog kruga predsedničkih izbora gotovo 5 miliona evra

  Ako predsednički izbori 3. aprila budu odlučeni u prvom krugu, partija koja je predložila kandidata za predsednika dobiće iz budžeta gotovo pet miliona evra, navode iz Transparentnost Srbija. Kako kažu iz ove nevladine organizacije, izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koje su prošle nedelje usvojene u Skupštini, donose nova pravila o raspodeli novca iz budžeta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pobedniku prvog kruga predsedničkih izbora gotovo 5 miliona evra

  Ako predsednički izbori 3. aprila budu odlučeni u prvom krugu, partija koja je predložila kandidata za predsednika dobiće iz budžeta gotovo pet miliona evra, navode iz Transparentnost Srbija.

  Kako kažu iz ove nevladine organizacije, izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koje su prošle nedelje usvojene u Skupštini, donose nova pravila o raspodeli novca iz budžeta za kampanju predsedničkih kandidata. Do sada je 50 odsto budžetskog novca bilo deljeno jednako svim kandidatima, dok je druga polovina pripala pobedniku u prvom krugu ili je ravnopravno deljena između učesnika drugog kruga.

  Prema novim pravilima, 40 odsto ukupnog iznosa predviđenog za kampanju deliće se svim kandidatima jednako, dok će preostalih 60 odsto pripasti ili pobedniku u prvom krugu ili će biti podeljeno između učesnika drugog kruga, ali srazmerno rezultatima izbora.

  Ova izmena je bolja za onog ko pobedi u prvom krugu, što SNS očekuje, a bolja je i za onog ko pobedi u drugom krugu– izjavio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić za portal Nova.rs.

  Transparentnost Srbija je napravila računicu koliko će ukupno novca iz budžeta biti izdvojeno za kampanju, kao i koliko će dobiti eventualno pobednik u prvom krugu, kao i uporednu računicu – koliko je to više nego po prethodno važećem zakonu. Celu tabelu, u kojoj je sličan obračun i za parlamentarne i beogradske izbore, možete preuzeti sa sajta TS.

  Za kampanju za predsedničke izbore iz državne kase biće izdvojeno 922.530.000 dinara ili oko 7,8 miliona evra. Od tog iznosa, svi kandidati će na početku kampanje dobiti ukupno 369.012.000 dinara ili oko 3,1 milion evra.

  Koliko će leći na račun svakom pojedinačno zavisi od broja kandidata. Ukoliko ih bude 11, kao na prethodnim predsedničkim izborima, svaki od njih će za kampanju dobiti oko 33,5 miliona dinara ili oko 285.000 evra.

  Preostalih 60 odsto novca, odnosno 553.518.000 dinara ili oko 4,7 miliona evra, dobijaju učesnici drugog kruga, ali u srazmerno rezultatu izbora. U slučaju da pobednik bude poznat već posle prvog kruga, njemu ide svih 4,7 miliona evra i dodatni iznos koji dobijaju svi učesnici prvog kruga izbora.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]