• I da su šala, ove vesti iz Inđije bile bi u kategoriji „neslane šale“

  Prvi dan aprila je Svetski Dan šale koji se obeležava od 19. veka , ali postoji mnogo različitih teorija i objašnjenja o tome kako je nastao. Danas ste već, verovatno naseli na neku šalu a ono što nije šala a tako deluje su vesti koje kreiraju lokalne vlasti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  I da su šala, ove vesti iz Inđije bile bi u kategoriji „neslane šale“
  Foto: Pixabay

  Vest koja je obišla region od Vardara do Triglava a da nije šala, je med za potenciju “Fruškogorski skočko, radost u kući” koji je u paketu zahvalnosti za postignute uspehe dece, podelio predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak. Danima se predsednik pravdao da su novinari zlonamerni i da ga mrze, da je u pitanju politička priča a ne javni interes. U pravdanjima Gak nije negirao činjenicu da je deci podelio med za potenciju niti se izvinio zbog nepromišljenisti svojih saradnika.

  Zamenik predsednika Skupštine Opštine Inđija Lazar Vukmirović je u okviru zasedanja lokalnog parlamenta izjavio da se “ne kreće putevima koje je napravio Goran Ješić nego isključivo putevima koje pravi SNS”. Govoreći o svojim kretanjima, Vukmirović nije objasnio kako se ostatak sela Jarkovci kreće (iz kojih je i sam), jer javni prevoz ne funkcioniše kao ni u ostatku opštine Inđija.

  Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak u čestitkama za osmi mart, Dan žena, istakao je da svaki dan treba da bude 8. mart i da su žene najbolje što Srbija ima. Samo par meseci pre ove izjave usvojen lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost, u kom se između ostalog predviđa podizanje svesti o uzocima i posledicama rodno zasnovanog nasilja, podizanja znanja i razumevanja donosilaca odluka, institucija i ustanova kao i približabanje dostupnosti usluga osetljivim ciljnim grupama. Ovaj Plan biće realizovan u toku ove i naredne godine na teritoriji opštine Inđija. Ovaj document potpisao je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak a za IN Medija je rekao da ne zna detalje plana o zaštiti žena od svih vrsta nasilja ni kako će i kada biti primenjivan. Par meseci posle usvajanja plana o kom ništa ne zna, a četiri dana pre osmomartovske čestitke predsednik opštine Inđija je rekao da je nasilje nad novinarkom u zgradi opštine izazvala novinarka jer “mi znamo kad dolazi šta će da uradi”. Te je tako predsednik opštine Inđija poništio lokalni akcioni plan o sprečavenju nasilja nad ženama, odnosno pobio je sam sebe.

  Da bi mogla biti šala u sređenom društvu, a nije u našem, je i vest da je stanar zgrade Atina Vladimir Gak napustio Viber grupu stanara iste zgrade jer se na njih naljutio. Napuštanje Viber grupe je usledilo nakon reakcije stanara na Gakove političke govore koje je plasirao u grupi a nevezano za problem zgrade. Opomenut da je promašio temu Gak je napustio grupu a pre toga ga je podržao činovnik opštine Inđija Boris Budisavljević. I Budisavljević je ujedno bio jedini koji je podržao izlaganje stanara zgrade “Atina” Vladimira Gaka. Ljut na ostatak članova, napustio je grupu.

  U dugom nizu neverovatnih ali istinitih vesti dodajemo i vest da je predsednik opštine Inđija pri ceremoniji polaganja kamena temeljca za japansku fabriku JFE Šođi Srbija u Inđiji bio stavljen u poslednji plan događaja. Nije imao priliku da se obrati zvanicama ali je za javnost stvorio sliku da se i on obratio.

  Predsednika je odao “prenos uživo” gde se jasno vidi da predsednik opštine Vladimir Gak nije imao priliku da bilo šta kaže o investiciji za koju tvrdi da je rezultat njegovog napora. Vladimir Gak je imao priliku da dobije lopatu i grumen inđijske zemlje baci na gomilu zemlje koja predstavlja kamen temeljac.

  Svestan svoje uloge “nebitan si” lokalni portali objavili su video izjavu predsednika Gaka u kojoj i on stoji za govornicom za kojom su pre njega govorili uvaženi gosti. Izjava je snimana iz blizine gde se ne vidi da je događaj odavno gotov. Slika je pokazivala iskrivljenu stvarnost ali je ton “odao” Vladimira Gaka gde u praznoj sali odzvanja njegov glas. Uživo emitovana ceremonija i video zapis kojim se informišu građani u potpunoj su suprotnosti.

  U istom ambijentu, sam, predsednik opštine je šetao po gradilištu i izvestio jevnost da je Inđija “centar sveta” i pozvao se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz obraćanja na ceremoniji jer njegove reči tamo nisu bile omogućene da se čuju.

  Medijska iluzija ne prestaje u gore pomenutim primerima, lokalna samouprava na svojoj Fejsbuk stranici još jednom kroz montiran video materijal javnosti predstavlja nepostojeći govor zvanicama na ceremoniji. U video uratku se jasno vidi i čuje da predsednik opštine Inđija izjavu daje nakon što su zvanice otišle, u kadru se vidi i mikrofon medija sa kog se „kupi“ ton dok su mikrofoni sa govornice isključeni i služe kao scenografija.

  Zašto sve ove vesti koje nisu šala a izgledaju kao da jeste treba da nanas zabrinu?

  Broj femicida u Vojvodini u toku ove godine je 5 ubijenih žena, nasilje nad ženama kulminira poslednjih godina. Snimci nasilja nad ženom koju predsednik Gak objašnjava “sama je tražila” je crvena lampica svima. Pored toga lampica je upaljena onog trenutka kada je predsednik Gak kazao da “ne zna šta propisuje lokalni akcioni plan o sprečavanju nasilja nad ženama” a on ga je potpisao.

  Potom, kroz javnu nabavku JP Inđija put dodelilo je ugovor od 70.750,200 dinara sa PDV-om grupi ponuđača koji su radili rekonstrukciju 70. ulica  u Inđiji 2019. godine za koje je dato blizu 500 miliona dinara za koji se opština Inđija kreditno zadužila u “ime građana opštine”. I pored ovih zaduživanja i “radova” meštani Ljukova još uvek nisu dobili trotoare, stanovnici Ulice Jug Bogdana dobili su samo jednu stranu sređenih trotoara dela ulice. Meštani Čortanovaca protestuju zbog železničke stanice, zbog neredovnih autobuskih prevoza JPI sela inđijske opštine su “odsečena od sveta”. Na sve to milioni dinara građana Inđije se odvajaju za JPI i prevoznika Lastu koja krši ugovore. Sve ovo se dešava dok iz usta zamenika predsednika lokalnog parlamenta izlazi rečenica “krećem se putevima koje je pravio SNS”.

  Stanovnici Opštine Inđija su mogli čuti da nemaju vode dva meseca jer su hladili lubenice i izazvali restrikcije. Mogli su čuti da budžet ne pune oni nego strain investitori, da milioni dati za  manifestaciju Scena fest nemaju tok novca na šta je utrošen. Mogli su čuti i da je 6 miliona dinara iz budžeta koji su dati nekim “medijima” tajna za javnost. Moglo se čuti da će deca dobiti vrtić, novi, nakon što se plafon prethodno obrušio na decu dok su spavala. Na koncu, može se čuti da je Inđija najbolje mesto za porodicu.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]