Kakao bend

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrola, NAJVAŽNIJEPosted on

Godine 1987, bubnjar Zoran Karanović, basista Zoran Mirković, gitaristi Goran Marković i Milan Bubulj Miša, i pevač Živorad Padivojević Čeda, pre nego što su osnovali grupu Kakao, koja je svirala domaće i inostrane rok hitove, bili su članovi raznih grupa od kojih su neke radile autorsku muziku. Od početka s grupom je bio vrsni tehničar Radovan Grbić, koji je na velikim svirkama bio i tonac.

Prvi javni nastup imali su u godini u kojoj su i osnovani, u lokalnom Domu omladine. Posle godinu dana tezgarenja, počeli su da razmišljaju o autorskom albumu. Za početak, 1989. godine u studiju „Pink“ u Zemunu snimili su četiri kompozicije. U jednoj od njih, vlasnik studija Željko Mitrović svirao je bas gitaru, a u drugoj, njegova tadašnja supruga Hani pevala je prateće vokale.

Četiri meseca kasnije snimili su još četiri kompozicije, a od osam snimljenih numera, Srđan Marjanović, tadašnji urednik u listu “Ćao”, i članovi benda odabrali su četiri koje su objavljene na EP ploči. Originalni snimci ostali su u Jugotonu, koji je uslužno štampao sva izdanja nove etikete “Ćao”.

Članovi grupe su ploču poslali na 250 adresa. Zahvaljujući izdanju gostovali su na mnogim lokalnim radio stanicama i nastupali u svom i okolnim mestima.

Velikim uspehom benda članovi smatraju nastup u beogradskom Dadovu, kao i nekoliko koncerata u Novom Sadu (Poljoprivredni fakultet, Dunavski park, restoran „Gard“). Gostovali su i na TV programu 3P Televizije Novi Sad i TV Beograd.

Po objavljivanju ploče napustio ih je gitarista Miša, umesto koga je došao Milan Dokić Mića. S grupom je krajem osamdesetih i početkom devedesetih radila klavijaturistkinja Mirela Jakovljević.

Početkom 1991. godine kada se naslućivao raspad zemlje, članovi grupe Kakao su snimili obradu kompozicije Judas Priest „Take It On The World“ (sa albuma „Killing Machine“, 1978) sa angažovanim tekstom i nazvali je „Pesma za mir“, ali nisu imali vremena da je plasiraju jer je haos u zemlji već uzeo zamah. Početkom rata, grupa prestaje s radom. Pojedini članovi povremeno su se okupljali, ali ne pod imenom Kakao.

Zoran je aktivan u lokalnoj bluz grupi. Goran i Zoran Karanović su zaposleni u firmi „Aktiv“; Živorad je slikar; Žarko ima trgovinu koja se bavi elektromaterijalom; Zoran Mirković je vlasnik firme za alarme; Milan ima firmu u rodnom Kupinovu; Miša je programer u JP „Vodovod“; Mirela je profesor muzike.


*tekst i fotografija preuzeti iz knjige „Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013” Bogomira Mijatovića uz dozvolu autora

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *