Napalm Jazz

Categories Inđija, Istorija inđijskog rokenrola, NAJVAŽNIJEPosted on

Grupa Napalm Jazz osnovana je 1996. godine u Inđiji.

Bend je nastao raspadom grupe Škart (o kojo će naknasno biiti reči u ovoj rubrici), koja je, odlaskom Miroslava i Nenada Delibosa, spala na dva člana, braću Verislava i Ričarda Mudraka iz Novih Karlovaca. Na jednu od proba novopečenog dua, došao je Aleksandar Predragović, koji je tada imao sve zapaženiji bend Dictator.

Na tim probama su shvatili da mogu da funkcionišu zajedno, pa su Branislavom Banetom Opačićem na bubnjevima napravili bend Napalm Jazz.

Na probama su odmah počeli da stvaraju nove pesme, a čim se za novi bend koji čine iskusni muzilari pročulo u gradu, usledio je poziv i za svirku.

Prvi nastup grupe Napalm Jazz bio je iste godine u Sokolskom Domu u Inđija. Na grupnom koncertu svirali su zajedno sa Love hunters, 16x8x23x i Grupom Građana iz Beške (o kojima će tek biti reči u ovoj rubrici).

Tada su svirali svoje pesme, među kojima su bile i instant hitovi “Svinjocid” i “Hajde Kato”. Muzičari su bili prezadovoljni prijemom kod publike, kojoj se novi bend “starih  znanaca” odmah dopao.

Usledilo je više manjih nastupa, ali je Gitarijada u Inđiji 18. avgusta 1996. godine trebalo da bude prekretnica.

Na toj, po mnogima prvoj ozbiljnijoj gitarijadi u Inđiji, Napalm Jazz je osvojio prvo mesto.

Svirali su pesme “Profesionalac”, “Hajde kato”, “Videćeš”, “Sarkofaga Hemoroidalis”. Nastup je snimljen, a nekoliko pesama ostalo je zabeleženo na audio kaseti.

Jedini sačuvani snimak pesama grupe Napalm Jazz sa Gitarijade u Inđiji 18. avgusta 1996. godine na kaseti

Nagrada za osvojenu titulu bilo je besplatno snimanje albuma u studiju Dum Dum, ali do toga nikada nije došlo.

Naime, besplatno je bilo samo snimanje (za šta im je predložen kratak i neadekvatan termi), dok je bilo potrebno zdvojiti dodatni novac za iznajmljivanje bubnja i DAT snimača, za šta im je tražena, u tom trenutku, nedostižna suma, koja je išla i do hiljadu tadašnjih maraka.

Iako su na sve načine pokušavali da dođu do novca, u tome nisu uspeli.

U međuvremenu su i dalje svirali, a jedan od poslednjih koncerata održali su na Gitarijadi u Beški. 16.09.1997. godine, na Ričardov rođendan.

Nemogućnost da skupe novac za snimanje “besplatnog albuma” je demotivisalo članove benda do te mere da su uskoro prestali da rade zajedno i svako je otišao svojim putem. Predragovića je sve više zanimala elektronska muzika, pa je počeo da se bavi DJ-ingom, dok su braća Mudrak i Opačić nastavili zajedno da sviraju po kafićima.

Naslovna fotografija: Ričard Mudrak i Aleksandar Predragović, 1996. godina, privatna arhiva
N. Radišić

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *